header gerard nieuw

Terugblik bezoek Moldavië>>>

Wat er aan vooraf ging
Op 19 juli rond een uur of tien hopen wij vanaf Schiphol te vertrekken voor de uitwisseling met Moldavië. Lilia Bulat, onze contactpersoon en de coördinator van het Moldovan Christian Aid (MCA) heeft ons het programma gestuurd voor de week waarin wij bij hen te gast zijn. Vooraf heeft zij ons gevraagd waar onze interesse lag. Wij wilden graag iets van scholing en kinderopvang zien en uiteraard wilden wij een bezoek brengen aan het opvanghuis voor tienermoeders. De ouderenzorg mocht daar eigenlijk ook niet ontbreken. Ook hadden wij aangegeven dat wij een of meerdere projecten wilden steunen door zelf iets te doen en door een financiële bijdrage te leveren. Het MCA heeft dit allemaal opgenomen in het programma. Het project waaraan wij een bijdrage gaan leveren is de renovatie van het gezondheidscentrum in Hansca. We kunnen daar met de locale vrijwilligers werken aan de afronding van het gezondheidscentrum. De financiële bijdrage wordt beschikbaar gesteld voor de aankleding en/of inrichting van dat centrum. Hiervoor vragen wij steun van uit de gemeente. In Op de Helte staat op zondagmorgen een speciale collectebus waarin u uw bijdrage kunt deponeren. Het zou fijn zijn als wij vanuit Roden een mooi bedrag kunnen afgeven aan de plaatselijke initiatiefnemers van dit gezondheidscentrum. Wij hebben immers al € 200,- van de Jeugdraad gekregen tijdens de talentenveiling in maart.
In het programma is ook een weerzien gepland met de jongeren die vorig jaar hier bij ons te gast waren. Adrian, Dimitru, Patricia, Vladislav en Olga zullen wij op vrijdag 25 juli ontmoeten. Ook zullen wij een avondprogramma verzorgen waarin wij Nederlandse en in het bijzonder de Rodense, culturele highlights presenteren. Daartegenover staat dat zij een Moldavian Culture avond verzorgen.
Voor het grootste deel van de week worden wij in gastgezinnen ondergebracht en begeleid door vrijwilligers van het MCA. Zaterdag 26 juli rond een uur of drie in de middag hopen wij weer in het vliegtuig te stappen voor de terugreis naar huis. In de aanloop naar de uitwisseling zullen wij ons goed voorbereiden op wat ons daar te wachten staat. Wij kijken er heel erg naar uit en hopen op een goede week in Moldavië. Wij zullen u op de hoogte houden van het verblijf daar via website en facebook. Na de vakantie is er vast een gelegenheid om verslag uit te brengen in de gemeente.
Deze week is mede mogelijk gemaakt door uw steun en betrokkenheid. Dank daarvoor namens de werkgroep ZWO en namens Sandra Rusch, Carlijn Waninge, Mathijs Smith, Mathijs Post, Dea Smith en Gerard Waninge.

Uitwisseling

ZWO plaatselijk>>>

Volg ons

 Afb. facebook  

 instagram