Columns "Stap voor stap door de dienst" zie>>>
De opdracht van de Taakgroep Vieren
De Taakgroep Vieren is door de kerkenraad ingesteld om zich te bezinnen op de liturgie, de vorm en inhoud van de vieringen.
De samenstelling van de taakgroep
• de pastores
• de cantor
• een vertegenwoordiger van de organisten
• vertegenwoordigers uit kerkenraad, diaconie, de cantorij en de lectorengroep
• gemeenteleden met interesse in liturgie
• lid van de werkgroep Oecumenische Vespers
Er wordt meestal vijf keer per jaar vergaderd.
E:
De bezinning in de Taakgroep Vieren wordt inhoudelijk en praktisch uitgewerkt in de voorbereiding van de vieringen. Voorts in het geven van adviezen en doen van voorstellen aan de kerkenraad. Daarnaast werken de voorgangers aan het opbouwen van liturgisch bewustzijn met de rubriek ‘Liturgie nader bekeken' in het blad Kerknieuws.
In het Beleidsplan van onze Protestantse Gemeente is in overleg met de Kerkenraad het Beleidsplan Kerkmuziek van de Taakgroep Vieren, in 2019 vastgesteld, opgenomen. Dit plan beoogt volop aandacht te schenken aan de plaats van de muziek in de liturgie: voor de gemeentezang, het orgelspel, de medewerking van de cantorij en de kwaliteit van de muzikale praktijk; om de lofzang gaande te houden.
Een belangrijk onderwerp is het bevorderen van het liturgisch besef van de gemeente. De pastores vervullen daarin een voorname rol. Praktisch heeft dit o.m. geleid tot de rubriek ‘Liturgie nader bekeken’ in Kerknieuws, die de drie pastores beurtelings verzorgen.
De taakgroep heeft de intentie de pluriformiteit van de gemeente te weerspiegelen in de liturgie. Om die reden heeft zij oor en oog voor de verwachtingen, ideeën en wensen van gemeenteleden. Naast de traditionele vormen van vieren, is er ruimte voor vernieuwing en experiment. Zo zijn er themadiensten, IkZieJou-Vieringen, vespers, het zondagochtendgebed in de Jacobskerk, diensten rond het Hinsz-orgel in de Catharinakerk, krabbel-vieringen, cantatediensten en stiltevieringen.
De lezingen uit de Schrift vormen een belangrijk liturgisch moment in de eredienst. Iedere zondag verzorgt een lector de schriftlezing, waarbij geput wordt uit verschillende vertalingen. Een lector brengt de geschreven tekst tot leven en heeft daarmee een belangrijke rol. Meestal wordt het Oecumenisch Leesrooster gevolgd.
De viering van het H.A. heeft een open karakter, ieder is welkom, ook kinderen.
Het H.A. wordt meestal lopende gevierd; viering in de kring als de ruimtelijke mogelijkheden van het kerkgebouw het toelaten.
Jaarlijks is er een twaalftal vieringen met H.A., verdeeld over de drie kerkgebouwen. In de praktijk heeft alleen het H.A. op Witte Donderdag een vaste plaats in het jaar.
Doopvieringen worden in overleg met de ouders van de dopeling gekozen. Een doopviering bereidt de predikant samen met de ouders voor in een gesprek over de Heilige Doop. Daarvoor kunnen zij contact opnemen met één van onze pastores.
Meer informatie onder: ‘Wat te doen bij dopen’
De vieringen rond de hoogtijdagen, Pasen, Pinksteren en Kerst, worden met speciale aandacht voorbereid. Met name de Paascyclus en Kerst krijgen veel aandacht. De muzikale vormgeving, de inbreng van cantorij en lectoren spelen daarbij een essentiële rol.
Kerstnachtdiensten worden gehouden in de Catharinakerk en in de Jacobskerk. De liturgie van deze diensten heeft een herkenbaar en traditioneel karakter.
In Op de Helte wordt met een Kinderkerstspel op Kerstavond Kerst gevierd. Dit gebeurt ook in de Jacobskerk voor de kinderen in Roderwolde op de zondag vóór Kerst.
Op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar ligt in de viering de nadruk op de gedachtenis van hen die in het voorbije kerkelijk jaar zijn gestorven. Bij het noemen van hun namen wordt voor ieder van hen een kaars aangestoken. Bovendien wordt in de gedachtenishoek van Op de Helte voor elke gestorvene een naamsteen gelegd. Verder krijgt iedere aanwezige de gelegenheid om in het liturgisch centrum een lichtje ontsteken.
In deze viering zijn altijd veel gasten aanwezig van nabestaanden.
{slider=Stilteplek}
Er is behoefte aan stilte in de jachtige maatschappij. Om de stilte te kunnen beleven, is er in de Catharinakerk ruimte vrijgemaakt voor een 'Stilteplek'. Iedere vrijdag is de kerk van 11.00 tot 12.00 uur open, als het stiltebord bij de ingang naar het koor staat.
Er is altijd een stiltemoment bij de aanvang van de diensten. Voorafgaand aan een viering is er gelegenheid tot het aansteken van een kaars in de stilteplek van de Catharinakerk of gedachtenishoek van Op de Helte.
In Op de Helte is een gedachtenishoek ingericht waar de naamstenen van overleden gemeenteleden worden neergelegd. Op Eeuwigheidszondag worden de naamstenen aan de nabestaanden gegeven. Ook is er de mogelijkheid om een kaarsje te branden in deze hoek.
Sinds de voltooiing van de restauratie van het Hinsz-orgel in 2006 organiseren de kerkmusici 1 of 2 maal per jaar een muziekdienst. Zo mogelijk wordt in de liturgie een relatie gelegd tussen de bespeling van het Hinsz-orgel en kerkmuziek van een componist, aan wie in het betreffende jaar speciale aandacht wordt besteed. Veel waardering is er in dit verband voor het ‘orgelvesper’.