Pels & Van Leeuwen-orgel

In 'Op de Helte'

Tot de 60-er jaren van de 20e eeuw stond in de Gereformeerde Kerk aan de Kanaalstraat een Lohman-orgel, overgenomen van de Geref. Kerk van Bedum. Dat was inmiddels in een zo slechte staat, dat besloten werd tot de bouw van een nieuw orgel. De firma Pels & Van Leeuwen bouwde zgn. neo-barokke instrumenten met moderne materialen. Ook had men een duidelijk klankbeeld voor ogen, waarin boventonen sterker waren geprononceerd dan de 'grond' en een tweede manuaal (uitgevoerd als borstwerk) op 2-voets basis. 

Het nieuwe orgel werd op 4 september 1970 in gebruik genomen, onder andere met een bespeling door de indertijd bekende organist Piet van Egmond. orgel_helte.gifDe dispositie van dit opus 741 was als volgt:

Hoofdwerk (C-g''') Borstwerk (C-g''')
Prestant 8' (1) Roerfluit 8'
Holpijp 8' Koppelfluit 4'
Octaaf 4' Prestant 2'
Spitsfluit 4' (2) Quint 1 1/3'
Sesquialter II (vanaf a) Cymbel II
Octaaf 2' (3) Dulciaan 8'
Mixtuur III  
Trompet 8' (4)  
   
Pedaal Nevenregisters
Subbas 16' Koppels:
Gemshoorn 8' Ped. + HW
Koraalbas 4' Ped. + BW
Fagot 16' HW + BW
  Tremulant (BW)

Transmissies
(1) C-f uit Subbas 16', (2) C-f uit Gemshoorn 8'
(3) C-f uit Koraalbas 4', C-f uit Fagot 16'.

De windvoorziening werd gevormd door een kleine magazijnbalg met regulateurs en er waren beweegbare ladebodems. In het jaar 1998 werd het orgel gerestaureerd; adviseurs waren daarbij Anco Ezinga en Victor Timmer. de firma Van der Putten & Vegter te Winschoten verving de versleten onderdelen, wijzigde de windvoorziening, restaureerde de windlades en herintoneerde het pijpwerk om een betere aanspraak te verkrijgen en een homogener klankbeeld binnen de registers afzonderlijk. Ook werd de dispositie gewijzigd: de HW-Sesquialter werd vervangen door een Prestantquint 2 2/3'; de BW-Prestant werd opgeschoven naar een 4' ligging, met bijmaking van een groot octaaf van hout, liggend achter de BW-lade. De conische BW-Quint werd opgeschoven tot Spitsfluit 2'; de BW-Cymbel werd vervangen door een doorlopende (repeterende) Sesquialter. De Tremulant werd hersteld.

Op 24 september 1998 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen met een orgelbespeling door Erwin Wiersinga.