header_gerard_b.jpg

In de Jacobskerk te Roderwolde

Het orgel werd geplaatst in 1911 door de firma Bakker en Timmenga Orgelfabriek te Leeuwarden. Aan de binnenzijde van de achterluiken van de orgelkas zijn in potloodhandschrift de datums genoteerd waarop onderhoud aan het orgel is gepleegd. Vanaf 1911 tot 1985 werd de windvoorziening met de hand bediend. In 1985 werd er een windmachine geplaatst door de fa Mense Ruiter.

De dispositie is als volgt:

orgelroderwoldesitepgrklein

 

Manuaal  
Prestant 8 voet
Bourdon Disc 16 voet
Holpijp 8 voet
Aeoline Disc 16 voet
Viola 8 voet
Octaaf 4 voet
Fluit 4 voet
Octaaf 2 voet

Afsluiter
Windlosser
Manuaalomvang: C-f3
Aangehangen pedaal C-g0
1 magazijnbalg met handpompinstallatie

Al het pijpwerk is origineel, zowel qua makelij als intonatie. De orgelkas is gemaakt van Noord-Europees grenenhout en is gebouwd in neo-Roccostijl.
De klaviatuur bevindt zich rechts, vanuit de kerk gezien. De oorspronkelijke beschildering van de orgelkas is donker imitatie eikenhout. Bij de restauratie van de kerk in 1978 is de kas overgeschilderd in imitatie mahonyhout. Deze kleurstelling komt overeen met de oudst aangetroffen kleur op de banken in de kerk. Het lofwerk bestaat uit bladmotieven met granaatappels. 

De oorspronkelijke handbediening van de windvoorziening is nog aanwezig, echter in 1985 is er een windmachine geplaatst. De pianoforte-trede bedient een afsluiter die tijdens het spelen een aantal stemmen tot spreken brengt, c.q. tot zwijgen kan brengen. De totale klankbalans van het orgel is zeer goed afgewogen.

In 2002 is het orgel gerestaureerd. Omdat het orgel nog geheel in de originele staat verkeerde en omdat er geen wijzigingen werden beoogd, kon worden volstaan met de restauratie van het mechaniek en een gedeeltelijke nieuwe belering van de magazijnbalg. Vermeldenswaardig is het gegeven dat de magazijnbalg voor de juiste winddruk niet met bakstenen is verzwaard, maar met een oude gietijzeren haardplaat. De restauratie werd verricht door de orgelmakers Mense Ruiter. Op 17 januari 2003 is het orgel op feestelijke wijze opnieuw in gebruik genomen en werd daarbij bespeeld door de adviseur Stef Tuinstra.

(Bron: "Bakker & Timmenga-orgel Roderwolde; Historisch- en bouwkundig rapport met restauratieplan", door Stef Tuinstra, d.d.mei 2000)