header gerard nieuw

clef g9dce682bb 640

Welkom op de pagina, speciaal voor de deelnemers aan de 'Zing-mee-koor-cratch-Cantate'

Gebaseerd op Psalm 2

Uitgevoerd op 27 januari 2024 o.l.v. Karel Stegeman
 

 

Karel Stegeman, cantor van de cantorij van de PKN gemeente Roden-Roderwolde, schreef afgelopen jaar een nieuwe cantate op Psalm 2 voor koor en orgel. Deze psalm stelt die blijkbaar aloude vraag: "wat bezíélt jullie toch?!" In de cantate zijn de vier coupletten van Psalm 2 op verschillende manieren getoonzet en afgewisseld met teksten uit het Magnificat, de lofzang van Maria. Zij vertelt over de omwenteling waar Kerst voor staat: de machtigen zingen een toontje lager en de vertrapten krijgen een stem. 

ZING MEE
Op zaterdag 27 januari kwamen 32 zangers in Op de Helte bij elkaar om samen onder leiding van cantor Karel Stegeman
zijn cantate van Psalm 2 in te studeren en ’s avonds uit te voeren voor publiek; een zogenaamde koorscratch.

Oefenen Scratch Psalm 2 27 jan 24

Meer foto's: met dank aan Fokke de Jong

De video-opname (via YouTube, alleen zichtbaar met de link, niet openbaar)

“Wat bezielt ze toch “? Een verzuchting die we vaak horen als het gaat om diegenen die oorlog voeren in deze wereld en hun macht misbruiken.
Karel zag in Psalm 2 deze actualiteit terug en schreef hier een cantate over.
De koordeelnemers oefenden enthousiast, maar het was niet zo eenvoudig de muziek eigen te maken. Het was de première van deze cantate en er was nog geen muziek om van te voren te oefenen. Maar iedereen bleef met plezier oefenen, eerst onder leiding van Karel en later ondersteunde Erwin Wiersinga ons met zijn spel, eerst op piano in de Catharinakerk en later met orgel in Op de Helte. De 4 verzen van de cantate werden afgewisseld met teksten uit het Magnificat, de lofzang van Maria.
Tineke Braspenning sprak teksten van Huub Oosterhuis uit en Erwin Wiersinga speelde een stuk van J.S. Bach: BWV 648 Meine Seele erhebt den Herren. Zowel de overdenking als het stuk van Bach hadden als thema Psalm 2.
Ondanks dat velen elkaar niet kenden, voelde het vertrouwd samen te zingen. Ook de gepassioneerde aanwijzingen en heldere opmerkingen van de cantor zorgden voor een goede sfeer. De uitvoering ‘s avonds had beter gekund. Maar iedereen was het er over eens dat het een geslaagde dag was en dat het goed zou zijn de cantate nog eens te oefenen. Zingen verbindt.

Truus de Jong