Koffie- en ontmoetingsochtend Roderwolde
Elke eerste dinsdag van de maand in Jeugdgebouw Pastorielaan Roderwolde - tussen 10.00 uur – 11.30 uur
Contactpersoon: Dirk van Hell - e-mail>>>

Koffietijd Op de Helte
Elke woensdagmorgen tussen 09.30 uur - 11.00 uur:
Contactpersoon: Ilse van Huffelen - e-mail>>>  - Telefoon: 50 175 38

-+-+- De activiteiten staan op datumvolgorde -+-+-

GOD ZOEKT DE MENS, een filosofie van het jodendom: 21 februari

Abraham Josua Heschel schreef dit boek in 1955. Maar nog steeds is de inhoud zeer actueel en inspirerend en verrijkend. Hessels betekenis is voor het joodse volk niet te overschatten, maar strekt zich uit over de hele mensheid.
Het idee van zorg voor elkaar doordrenkt Heschels hele denken en leven. Zijn politieke betrokkenheid bleek bijvoorbeeld uit zijn daadwerkelijke steun aan M.L.King in diens strijd tegen rassenscheiding. Een kernwoord van Heschel is 'betrokkenheid'.
In aansluiting (maar niet noodzakelijk) op de vier avonden over het jodendom door Heider Krug, willen we enkele begrippen uit zijn leven en gedachten bespreken. Daarbij denken we aan de volgende thema's:

• Leven volgens de Tora
  • Filosofie van het jodendom
  • Drie wegen naar Gods tegenwoordigheid
  • De geest van het jodendom

U/je begrijpt: te veel voor maar vier bijeenkomsten. We hopen iets te proeven van de diepte en rijkdom van Heschels filosofie in het gesprek daarover.

Data: donderdag 21, 28 februari en 7 maart
Plaats: Op de Helte, aanvang 19.45 uur
Inleiders: Maja Kösters en Marieke Pranger

Eetcafé op vrijdag 1 maart: menu 'Van over de grens'
Plaats: De Deel - Tijd: inloop 17.45 uur;aan tafel 18.00 uur
Kosten: € 6,-- Opgave: Clara en Hielke Penninga - E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.- T: 050-5014487

Pannenkoekendag dinsdag 5 maart
Dinsdag 5 maart mag u de pannen in de kast laten staan en in De Deel een pannenkoekenmaaltijd komen nuttigen. Al eeuwenlang wordt in Engeland, Ierland en Australië op de dinsdag voorafgaand aan Aswoensdag, de eerste dag van de Christelijke vastenperiode, ‘pannenkoekendag’ gevierd. Wij sluiten ook dit jaar aan bij deze oude traditie. De leden van de ZWO gaan, samen met een aantal vrijwilligers, deze avond pannenkoeken voor u bakken. Wij vragen van u een vrijwillige bijdrage in de pan. De opbrengst komt ten goede aan ons project in Oeganda.
In de Oegandese hoofdstad Kampala leven duizenden kinderen op straat. Ze bedelen, hebben amper te eten en krijgen dagelijks te maken met geweld. Zes partners van Kerk in Actie hebben de handen inéén geslagen en werken samen met de kinderen aan een betere toekomst. Ze zoeken contact met hun familie, helpen kinderen aan een dak boven hun hoofd en begeleiden kinderen naar school. Want onderwijs kan de vicieuze cirkel van armoede doorbreken en het kind stabiliteit en toekomst bieden. Wilt u ons project ondersteunen of een keer niet koken, geef u dan op.

Datum: dinsdag 5 maart - Plaats: De Deel - Tijd: 18.00 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage in de pan

Gespreksavonden in kader van contact met Krakow 21 en 28 maart
Zoals tijdens elk contact met onze Poolse vrienden hebben we ook tijdens hun laatste bezoek aan Roden met elkaar gesproken over het gezamenlijke gespreksthema voor het komende seizoen. Dat is om meerdere redenen niet altijd gemakkelijk. Om te beginnen is het wat lastiger geworden om met elkaar uit te wisselen nu we elkaar (leert de ervaring van de laatste tijd) niet meer elk jaar ontmoeten maar eens in de twee jaar (of twee keer in de drie jaar). Daarnaast is het ook altijd even zoeken naar een onderwerp waarbij literatuur zowel voor onze Poolse vrienden als voor ons beschikbaar is.

Vanuit Roden is een actueel onderwerp voorgesteld en wel het onderwerp “veiligheid in onze tijd”. Daarbij komen vragen aan de orde als “waar komt het kwaad vandaan” en “hoe kunnen we vanuit ons geloof met het kwaad omgaan”. We willen daarvoor het boek behandelen wat de bekende terrorisme expert en hoogleraar geschiedenis Beatrice de Graaf hierover in opdracht van de Protestantse kerk heeft geschreven. De Graaf, zo vermeldt de introductie van het boek, “is historica en expert op het gebied van terrorisme. Als protestant verdiept ze zich al enige tijd in religieuze en theologische vragen over geweld en veiligheid”. Ze is een veel gevraagde gast in verschillende actualiteitenprogramma’s op tv.
Het boek is niet in het Pools verkrijgbaar en daarom zullen we van het boek een Engelstalige samenvatting maken en met onze Lutherse vrienden delen. In Krakow wordt daarbij mogelijk ook nog zelf literatuur gezocht verband houdend met dit onderwerp.
De avonden zijn gepland voor 21 en 28 maart, beide avonden vanaf 20.00 uur. Meestal hebben we een cyclus van drie avonden in het kader van onze contacten maar dit boekwerk laat zich in twee avonden goed behandelen. Daarnaast is er nog een kleine hoop dat we de Graaf voor een lezing naar Roden kunnen vragen. Mocht dat lukken dan hoort u dat natuurlijk.
U hoeft zich voor deze avonden niet voor te bereiden maar als u al nieuwsgierig geworden bent dan is er op de website van de PKN het nodige aan informatie te vinden. Zie onder meer: https://www.protestantsekerk.nl/thema/veiligheid/
Graag begroeten wij u op 21 en 28 maart. Namens de werkgroep, Hans Bouwers

Graag tot ziens bij één van onze activiteiten, Taakgroep Vorming en Toerusting